Selvom strøm ikke er noget, mange danskere tænker på i hverdagen, så ville de fleste ting gå i stå, hvis ikke vi havde adgang til det. Men de seneste måneder er prisen på strøm steget så mærkbart, at det kan aflæses i budgetterne hos helt almindelige danske familier.
Det skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.
Men de høje priser er ikke kun dårligt nyt. For når prisen på strøm stiger, bliver der samtidig meget mere værdi i at spare på den, og det er noget rigtig mange danskere er opmærksomme på.
Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.
Sluk lyset
Her svarer næsten 90 procent adspurgte danskere, at de er opmærksomme på at spare på strøm i hjemmet, ligesom de peger på en række metoder til at holde både forbrug og prisen på regninger nede.
Ikke overraskende er det mest udbredte trick til at spare på strømmen i hjemmet at slukke lyset i de rum, man ikke opholder sig i, mens nummer to på listen skal findes hos vaske- og opvaskemaskiner, der ikke bliver sat i gang, før de er helt fyldte.
På tredjepladsen peger de adspurgte på muligheden for at køre vaske- og opvaskeprogrammer på strømbesparende funktioner, som en måde at nedsætte strømforbruget.
Lidt længere nede på listen er det at afbryde el-apparater, der står på standby, mens en del danskere enten helt dropper eller nedsætter deres forbrug af tørretumblere.
Det er også godt for miljøet
Og ifølge Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige, er det store fokus på at spare på strømmen glædeligt, da det ikke kun er godt for den enkeltes pengepung, men i det nuværende marked er det også godt for miljøet.
– Nogle af årsagerne til prisstigningerne skyldes blandt andet forhøjede priser på naturgas, samt at verden er ved at genåbne og økonomien igen er kommet i gang. Vurderingen fra Dansk Energi er, at en gennemsnitlig dansk familie kan se frem til en prisstigning på ca. 10 procent. Jeg håber det kan give ekstra motivation til at spare på strømmen for klimaet, at det i endnu højere grad end normalt kan ses på el-regningen, siger Henrik Sagild fra Gjensidige.
Og samtidig kalder han danskernes prioriteringer i hjemmene helt rigtige.
– De største el-apparater bruger som regel mest strøm, og derfor kan omtanke her være et godt sted at starte, når der skal spares på forbruget. Men helt grundlæggende er det vigtigste, at man er bevidst om sit forbrug af strøm og på den måde sørger for at bruge det med omtanke, slutter Henrik Sagild af.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget for Kantar Gallup for Gjensidige i september 2021 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere.