nyheder+
  • 112
  • Underholdning
  • Udland
Ingen resultat
Vis alle resultater
nyheder+
  • 112
  • Underholdning
  • Udland
Ingen resultat
Vis alle resultater
nyheder+
Ingen resultat
Vis alle resultater
  • 112
  • Underholdning
  • Udland

Skal æg egentlig opbevares i køleskabet?

Herhjemme opbevarer vi æg i køleskabet. Men tager du til f.eks. Frankrig, så finder du æggene i supermarkedet udenfor kølemontren. Hvem gør det rigtigt?

nyheder+Afnyheder+
20. juli 2021
æg i køleskab

I Danmark bliver æg opbevaret i køleskabet. Men det er ikke tilfældet i mange andre EU lande. Hvem har ret? Foto: iStock

Når du er på ferie og handler i supermarkedet i f.eks. Frankrig, så finder du æggene på de helt almindelige hylder med madvarer – udenfor kølemontren som vi ellers gør i Danmark. Men hvorfor er Danmark det eneste land, hvor vi opbevarer æg på køl?

Danmark er det eneste land i EU, hvor fødevareproducenterne er tvunget til at opbevare æg ved en temperatur der ikke overstiger 12 grader. Men hvorfor? Det har TV2 fundet svaret på.

Det er kun i Danmark, at der findes regler for opbevaring af æg på køl. Men er det rent hysteri? Foto: iStock

– Når vi siger, at æg skal opbevares ved maks 12 grader i butikker og andre fødevarevirksomheder, så er det, fordi det giver en bedre fødevaresikkerhed. Selvom der i dag er en meget lav risiko for salmonella i danske æg, så er det en risiko, som man skal tage alvorligt, forklarer dyrlæge Cristina Galliano fra Fødevarerstyrelsen afdeling ’Foder og Fødevaresikkerhed til TV2.

Hun forklarer endvidere, at selvom Danmark har en høj sikkerhed i forbindelse med at tjekke æg for f.eks. salmonella, så kan de ikke tjekke hvert eneste æg, der ender i supermarkederne.

– Vi har i Danmark et finmasket testprogram, men det er jo ikke hvert eneste æg, der bliver testet. Så der kan jo slippe noget igennem – og skulle det ske, så mindskes risikoen ved at sætte æggene på køl. Du kan kalde det at gå med livrem og seler, men hvis uheldet er ude, ved vi at der er stor risiko for, at folk bliver syge, siger Cristina Galliano til TV2.

Bromatolog og fødevareekspert Orla Zinck er heller ikke i tvivl.

– Det er almindelig sund fornuft. Helt generelt holder ting sig længere, når de er på køl. Så det er tåbeligt ikke at sætte dem på køl, siger Orla Zinck.

Én ting er, hvorfor fødevareproducenterne skal opbevare dem på køl. Men kan den almindelige forbruger opbevare æggene udenfor køleskabet, hvis de har lyst til det?

Ja, principielt. Men risikoen for bakterier forøges kraftigt. Problemet er nemlig, at når først æg har været kølet ned, så er det en god idé at de forbliver på køl.

Hvis æg bliver udsat for temperatursvingerne, skaber det fugtighed og det er noget som bakterier trives i.

Så ja – du skal opbevare dine æg på køl.

Men hvad med smør? Skal smør opbevares på køl eller må det stå i en beholder på køkkenbordet ligesom i gamle dage?

Artikel: Skal smør opbevares i køleskabet? Få det overraskende svar her

Dette kosttilskud bidrager til normal hjertefunktion og reducerer træthed
Annonce

Dette kosttilskud bidrager til normal hjertefunktion og reducerer træthed

gratis høreprøve i dit hjem
Annonce

Få en gratis høreprøve i dit eget hjem

Sådan sparer du i gennemsnit 2.700 kroner om året på forsikringer
Annonce

Sådan sparer du i gennemsnit 2.700 kroner om året på forsikringer

Sådan sparer du tusindvis af kroner, når du sælger din bolig
Annonce

Sådan sparer du tusindvis af kroner, når du sælger din bolig

få et gratis hustjek hos jydsk tagteknik
Annonce

Få et GRATIS hustjek: Du sparer lige nu 2.995 kroner

nuuyou ApS | Korskærvej 29 | 7000 Fredericia | CVR.nr.: 41326530

Om nyheder+ | Kontakt | Annoncering | Cookie- og privatlivspolitik

Ingen resultat
Vis alle resultater
  • Forside
  • Kontakt
  • Annoncering
  • Om nyheder+
  • Cookie- og privatlivspolitik

© 2022 nyheder+