– Jeg er bange for at blive kaldt kedelig eller snerpet, hvis jeg siger ’nej’ til sex”.
Sådan lyder det fra flere unge, viser en ny undersøgelse fra Sex & Samfund. I teenageårene bliver normer og forventninger til både køn og seksualitet for mange unge afgørende for, hvordan de respekterer egne og andres grænser.
Vær med, når gymnasieelever i hele landet på torsdag d. 10. februar kl. 12.15 nedlægger den almindelige undervisning, og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning sammen med Sex & Samfund inviterer til fælles seksualundervisning på Christianshavns Gymnasium i København.
Her bliver klasselokalerne tømt, og eleverne samles i stedet i fællessalen, hvor feministiske aktivist, Louise Kjølsen, holder oplæg om samtykke, og Sex & Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard, giver eleverne en introduktion til seksualundervisningen.
Senere diskuterer et dygtigt panel spørgsmål om emner såsom grænser og forventninger. Hele eventet bliver livestreamet, så gymnasieelever på tværs af landet i fællesskab deltager i den virtuelle strejke.
– Med en kultur med digitale krænkelser og seksuelle grænseoverskridelser i hverdagen er der et kæmpe behov for, at samtykke og grænser også kommer på ungdomsuddannelsernes skoleskema. Rigtig mange unge begynder at være seksuelt aktive i gymnasiealderen, og derfor er det vigtigt, at de lærer om, hvordan man skal omgås seksuelt, siger Alma Tynell, forkvinde i DGS.
For der er et problem, når de unge skal sætte grænser i seksuelle relationer.
– Vi har fået en samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Vores undersøgelse viser, at stereotype forventninger til køn i seksuelle relationer fortsat fylder meget hos vores unge. Eksempelvis, at manden skal tage initiativ og være den grænsesøgende, mens kvinde skal være den grænsesættende, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.