Flere kaniner er døde som følger af sygdommen kaninpest. Der findes ingen kur mod sygdommen, så Kaninværnet advarer nu alle kaninejere og beder dem om, at følge deres anbefalinger.
Det skriver TV2 Lorry.
Udbruddet startede i Albertslund for få uger siden, men nu har den smitsomme sygdom spredt sig til Hovedstadsområdet og Kaninværnet råber derfor vagt i gevær. Der findes nemlig ingen kur mod sygdommen.
– Kaninpest er en yderst smitsom og dødelig virus, hvis din kanin ikke er vaccineret, udtaler Ditte Rich Stærk, der er sundhedsfaglig koordinator i Kaninværnet, til TV2 Lorry og fortsætter:
– For et par uger siden fik vi at vide, at flere kaniner var døde af kaninpest i Albertslund, og siden har det spredt sig til andre dele af København, hvor der også er mistanke om kaninpest.
Sygdommen kan være voldsom og smittede kaniner risikerer at dø inden for 48 timer.
– Der findes ingen behandling mod kaninpest. Derfor opfordrer vi alle til at få vaccineret deres kaniner mod kaninpest, siger Ditte Rich Stærk.
En vaccine mod kaninpest varer i 12 måneder.
Har din kanin symptomer?
Som kaninejer skal du i denne tid være ekstra opmærksom på følgende symptomer hos din kanin. Det kan nemlig skyldes, at den er blevet smittet med kaninpest.
- Øjenbetændelse, der kan efterfølges af mælkehvide forandringer i øjet
- Feber
- Sløvhed og manglende appetit
Kilde: Kaninværnet
Din kanin kan blive smittet, selvom den ikke har været i kontakt med andre kaniner. At din kanin går rundt alene, er altså ikke en sikkerhed i sig selv. De fleste kaniner bliver nemlig smittet via insekter og myg, der begge kan bære rundt på sygdommen.
Til gengæld smitter sygdommen ikke mennesker, så du er ikke selv i fare.
Hvis din kanin udviser symptomer og du har en mistanke om, at den kan være smittet, så skal du kontakte en dyrlæge med det samme og varsko eventuelle naboer, der også har kanin.
Kan du undgå, at din kanin bliver smittet?
Der findes naturligvis ingen garantier, da det er svært at kontrollere myg og insekter. Men der er alligevel noget, du som kaninejer kan gøre, for at mindske risikoen for, at din kanin bliver syg.
- Få din kanin vaccineret. I Danmark findes en kombinationsvaccine, der beskytter imod kaninpest og kaningulsot (VHD) type 1 og 2. Kaniner kan stadig blive smittet med kaninpest, men symptomerne vil være milde og er begrænset til få bylder eller hævelser på kroppen.
- Undgå sammenblanding af kaniner.
- Har du rørt ved fremmede kaniner, bør du vaske hænderne grundigt, inden du håndterer din egen kanin.
- Brug ikke andre kaniners seler, børster eller andet udstyr til din egen kanin.
Kilde: Kaninværnet
Du må meget gerne dele ovenstående information, f.eks. på din facebookvæg, så vi kan få givet oplysningen videre til så mange kaninejere som muligt. På forhånd tak for din hjælp.