Det er ikke ligefrem en rekord, men skriver på sit C.V. Men ikke desto mindre så kan Region Nordjylland igen igen skrive en ny rekord på listen. Det skriver B.T.
2021 kun er 8 måneder gammel, men alligevel så er nordjyderne allerede blevet testet positive for klamydia 2.823 gange.
21.497 tests er blevet udført, og det giver en positivprocent på 13,1. Og det er altså den højeste positivprocent i årevis og en ny rekord.
For selvom vi alle sammen er blevet langt bedre til at holde afstand og tage hensyn, så er det som om, at de gode vaner ikke rigtigt er nået ind i soveværelset. Og det er ifølge generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen, et stort problem.
– Det er virkelig bekymrende. Det er en ond cirkel i regionen, for når der er flere smittede, så er risikoen for at blive ramt også større – og så fortsætter tallet med at stige. Samtidig kan lige så mange være smittede uden at vide det, udtaler han til avisen.
Stort problem med smitten
I flere år i træk har Aalborg været Danmarks klamydiahovedstad og det er der ifølge den nye undersøgelse ikke blevet lavet om på i år. Heller ikke selvom festgaden har lukket ned i det meste af 2021.
Selv på kommunen erkender man, at man har et problem med den smitsomme kønssygdom:
– Vi har i Nordjylland og i Aalborg en udfordring med klamydia. I kommunen talte vi om, at det havde noget at gøre med, at Aalborg er en studie- og festby. Men verden har været lukket ned, så man kan afskrive Jomfru Ane Gade-effekten.
Sådan siger rådmand i sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (V).
Stadig et tabu blandt unge
Der findes en forholdvist nem løsning på problemet, hvis du spørger Sex & Samfund. Flere unge skal lade sig teste oftere. Men det er slet ikke så nemt at gennemføre i praksis, som det måske kan lyde.
For ifølge Sex & Samfund kan det være svært for de unge at tale om kønssygdomme. Det er stadig belagt med en vis form for tabu. Derfor vælger mange unge ikke at blive testet.
Men en ny hjemmetest kan måske hjælpe med at gøre det nemmere for de unge mennesker, at få svar på, om de er smittede eller ej.
Det er i hvert fald forhåbningen hos Danske Regioners bestyrelse, der har sat 10 millioner kroner af til at udbrede hjemmetesten på landsplan. Et forsøg som Region Nordjylland og Aalborg Kommune ser frem til at deltage i.

– Det handler om at nå ud med oplysning til unge – samt at flere unge lader sig teste. Vi håber meget, at kommunerne i Nordjylland nu griber regionernes nye tilbud om hjemmetest, så de får et godt og nyt redskab til at få sænket smittetallet, afslutter Bjarne B. Christensen til B.T.
Og klamydia kan være en grim sygdom, selvom mange slet ikke oplever nogle symptomer. Hvis sygdommen ikke behandles i tide, kan den nemlig i værste fald føre til barnløshed.
Omkring 500 bliver hvert år barnløse på den bekostning og omkring 600 får kroniske smerter i underlivet.